Išči

2026.06.19 Anniversario dell'ordinazione sacerdotale di Papa Leone XIV (19 giugno 1982)

19. junija 1982 je bil Robert Prevost posvečen v duhovnika

Pred natanko 44 leti je bil papež Leon XIV. posvečen v duhovnika v kapeli Svete Monike, ki je nasproti stavbe Svetega Oficija blizu Trga sv. Petra. Rimska škofija je objavila voščilno sporočilo, v katerem je med drugim zapisala: »Navdihuje nas njegova vsakodnevna predanost oznanjevanju Kraljestva in prizadevanju za mir«.

Vatican News

Nekaj ​​korakov od Vatikana, v kapeli Svete Monike, je bil pred 44 leti v duhovnika posvečen sedemindvajsetletni Robert Prevost. Pet let prej je vstopil v red svetega Avguština in leta 1981 izrekel slovesne zaobljube. Septembra istega leta je prispel v Rim v Mednarodni kolegij svete Monike, da bi študiral kanonsko pravo na Papeški univerzi svetega Tomaža Akvinskega (Angelicum).

Nekaj ​​mesecev pozneje je bilo njegovo posvečenje na kraju, ki mu je kasneje postal zelo domač. Nadškof Robert Prevost je prebival v palači Svetega oficija od leta 2023, istega leta pa ga je papež Frančišek na konzistoriju 30. septembra imenoval za kardinala in mu dodelil diakonijo Svete Monike.

»Vaš služabnik sem«

Na spominski podobici za ta dan je reproducirana ruska ikona iz 15. stoletja, ki prikazuje Zadnjo večerjo. Izbrane besede spominjajo na 399. pridigo sv. Avguština: »Zame je nemogoče, da bi vas vse nahranil z navadnim kruhom. Toda ta Beseda je vaš delež. Hranim vas z iste mize, ki hrani mene. Jaz sem vaš služabnik.«

Voščilo njegove škofije

Voščilno sporočilo rimske škofije, katere škof je papež, se glasi: »Rimska škofija hvali Boga Očeta ob 44. obletnici duhovniškega posvečenja našega škofa, papeža Leona XIV. Zavedamo se občutljive narave njegovega poslanstva in nas navdihuje njegova vsakodnevna predanost oznanjevanju Kraljestva in prizadevanju za mir.

Podpiramo ga z obnovljeno naklonjenostjo in z molitvami vsega svetega Božjega ljudstva, pri čemer nanj kličemo razoroženo moč ponižnih. Naj ga Presveta Devica Božje Ljubezni varuje in blagoslavlja njegovo poslanstvo.«

petek, 19. junij 2026, 18:19