Ilustračná snímka Ilustračná snímka  (@VATICAN MEDIA)

3. Meditácia v čase Veľkého pôstu

Prinášame ďalšiu časť cyklu, ktorú pre Vatikánsky rozhlas – Vatican News pripravil gréckokatolícky kňaz, archimandrita o. Jaroslav Lajčiak z Dikastéria pre východné cirkvi.
o. Lajčiak (3): V čase veľkého pôstu

Milí poslucháči, nachádzame sa na prahu najhlbších dní liturgického roka, dnešnou Kvetnou nedeľou, víťazným vstupom Ježiša Krista do Jeruzalema sa preklenieme do najväčšieho tajomstva dejín spásy. Veľký pôst alebo Veľká Štyridsiatnica, ako ju nazývame v byzantskej tradícii, sa dostal k svojmu vrcholu a už zajtra vstúpime do Veľkého týždňa – do dní, v ktorých budeme kráčať spolu s Kristom po ceste utrpenia, kríža a napokon aj víťazného vzkriesenia. Cirkev nás viedla štyridsaťdňovou púšťou nie preto, aby nás unavila, ale aby nás pripravila. Aby naše srdce stíchlo. Aby sa otvorilo pravde. Aby sa naučilo počúvať.

Ústredným slovom tohto obdobia je pokánie. Nie ako smútok bez nádeje, ale ako návrat. Návrat domov. Návrat k Otcovi, ktorý nás nikdy neprestal čakať. Pokánie nie je iba uvedomenie si hriechu – je to pohyb srdca, ktoré sa obracia od seba k Bohu. Je to vnútorné „vstaň a choď“, ktoré sa rodí v tichu, často v bolesti, ale vždy v nádeji.

V tradícii východných cirkví zaznieva počas Veľkého pôstu jedna z najhlbších modlitieb – Kánon svätého Andreja Krétskeho. Táto modlitba nie je iba textom; je zrkadlom duše. V nej stojí človek nahý pred Bohom, bez výhovoriek, bez masky. A spolu s autorom volá:

„Duša moja, duša moja, vstaň, prečo spíš? Blíži sa koniec, prebuď sa, aby ťa Kristus ušetril.“

Tieto slová nie sú hrozbou, ale budíčkom lásky. Boh nevolá, aby odsúdil, ale aby prebudil.

Kánon nás vedie dejinami spásy – od Adama až po Krista. Ale nie ako vzdialený príbeh. Každá postava, každý pád i každé obrátenie sa stáva mojím vlastným príbehom. Adam nie je len prvý človek – je to moja neposlušnosť. Kain je moja tvrdosť srdca. Noe je moja túžba zachrániť to, čo je dobré. Abrahám je moja viera, ale aj moje váhanie. Dávid je moje pokánie. A márnotratný syn je moja cesta späť.

A zrazu sa dejiny spásy menia na dejiny mojej duše.

Svätý Andrej nás vedie týmto pohľadom nie preto, aby nás zničil pocitom viny, ale aby nás priviedol k pravde. Lebo bez pravdy niet uzdravenia. A bez uzdravenia niet radosti zo vzkriesenia.

Táto konfrontácia nie je odsúdením. Je milosťou. Lebo len ten, kto uvidí pravdu o sebe, môže prijať pravdu o Božej láske. Len ten, kto zakúsi vlastnú slabosť, môže pochopiť silu milosrdenstva.

Veľký pôst vo východnej tradícii nie je iba o zdržanlivosti v jedle. Je to celistvá askéza – pôst tela aj duše. Zdržanlivosť od jedla má prebudiť hlad hlbší – hlad po Bohu. Menej slov má otvoriť priestor pre modlitbu. Menej rozptýlenia má umožniť stretnutie.

Pôst nás učí jednoduchosti. Učí nás, že nie sme závislí od vecí, ale od Boha. Učí nás, že človek nežije len z chleba, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst. A zároveň nás učí milosrdenstvu – lebo pravý pôst nie je len o tom, čo si odoprieme, ale čo darujeme druhým.

Ak sa postíme, ale nemilujeme – náš pôst je prázdny.

Ak sa modlíme, ale neodpúšťame – naše slová sú duté.

Ak sa zriekneme jedla, ale nie pýchy – ešte sme nezačali.

Pôst je školou pokory. A pokora je bránou k Bohu.

Možno sme počas tohto pôstu zlyhali. Možno sme nezačali tak, ako sme chceli. Možno sme unavení. Možno sme sa vrátili k starým slabostiam. Ale práve teraz, na jeho konci, nám Cirkev hovorí: ešte nie je neskoro. Pokánie nie je projekt dokonalých. Je to cesta tých, ktorí sa vždy znovu dvíhajú.

Boh sa neunaví odpúšťať. Unavíme sa iba my prosiť.

Keď vstúpime do Veľkého týždňa, nebudeme už len premýšľať o pokání – budeme hľadieť na jeho cenu. Na kríž. Na Krista, ktorý berie na seba všetko, čo sme videli v Kánone: každý hriech, každú slabosť, každé zlyhanie. Všetko to, čo sme spoznali ako „svoje“.

A tam, pod krížom, pochopíme: pokánie nie je len ľudské úsilie. Je odpoveďou na lásku. Na lásku, ktorá ide až do krajnosti. Až do smrti. Až do ticha hrobu.

Ale tam sa to nekončí.

Lebo Veľký týždeň nie je len o utrpení. Je o víťazstve. O svetle, ktoré preniká temnotu. O živote, ktorý víťazí nad smrťou.

A práve preto má pokánie zmysel. Lebo nás nevedie k smútku, ale k radosti. K radosti zo stretnutia so Vzkrieseným.

Preto prosme dnes spolu so svätým Andrejom:

„Daj mi, Pane, slzy pokánia.

Daj mi vidieť moje hriechy.

Daj mi pokorné srdce.

A daj mi nádej, že Tvoje milosrdenstvo je väčšie než moje pády.“

Nech nás tento posledný úsek pôstu privedie k tichu, k pravde a k hlbšiemu stretnutiu s Kristom. Nech sa naše srdce očistí, aby mohlo prijať svetlo Paschy.

A keď v tú svätú noc zaznie radostný spev, nech to nie sú len slová na našich perách, ale pravda nášho života: Kristus vstal z mŕtvych – a aj ja vstávam z temnoty k svetlu, z hriechu k milosti, zo smrti k životu.

Ďakujeme, že ste si prečítali tento článok. Ak chcete byť informovaní o novinkách, prihláste sa na odber noviniek kliknutím sem.

29 marca 2026, 13:26