50 gadus pēc Pāvila VI izlīguma ar pareizticīgo Baznīcu žesta
Andrea Tornielli
No šī žesta, kas notika pirms piecdesmit gadiem, ir palicis tikai izbalējis fotoattēls, nekas vairāk. Pāvests bija paziņojis par savu nodomu tikai savam personīgajam sekretāram priesterim Paskvale Maki: “Lai ko es arī darītu, neliedz man, bet palīdzi...”. Tas bija Svētā 1975. gada noslēguma priekšvakars, 14. decembris, un Pāvils VI Siksta kapelā svinēja desmito gadadienu kopš Romas un Konstantinopoles Baznīcas atcēla savstarpējās ekskomunikācijas. Šajā Misē piedalījās Konstantinopoles ekumeniskā patriarha Dimitriosa I pārstāvis, pareizticīgo metropolīts Melitons no Kalcedonijas. Liturģijas svinību beigās pāvests, joprojām ģērbies liturģiskajā tērpā, pagāja nost no altāra, piegāja pie Melitona un pēkšņi nometās ceļos, pagodinot viņu un skūpstot viņa kājas. “Neviens nezināja par šo nodomu,” rakstīja priesteris Maki, “tikai es biju iepriekš brīdināts, lai varētu to īstenot. Visi bija pārsteigti un apbrīnoja, un sekoja pārliecinoši, ilgstoši aplausi”.
Pāvesta Montini pārdomātais lēmums bija saistīts ar Jēzus veikto kāju mazgāšanu un atsauca atmiņā notikumus Florences koncila laikā, kad 1439. gadā pareizticīgo patriarhi atteicās skūpstīt pāvesta Eugēnija IV kājas. Kardināls Johannes Villebrands, kurš bija klāt, atceras: “Pāvests Montini bija simbolisko žestu ģēnijs, žesti, kas bieži vien bija daudz izteiksmīgāki par vārdiem... Tas nebija tikai personīgas pazemības žests, tas bija galvenokārt izlīguma starp abām Baznīcām žests. Šis izlīgums bija paredzēts Florencē, bet neīstenojās”.
Metropolīts Melitons par šo pāvesta skūpstu teica: “Kaut ko tādu varēja izdarīt tikai svētais”. Savukārt patriarhs Dimitrios komentēja: “Ar šo žestu mūsu godātais un mums dārgais brālis, Romas pāvests Pāvils VI, pārspēja pats sevi un parādīja Baznīcai un pasaulei, kas ir un kas var būt kristiešu bīskaps un jo īpaši kristietības pirmais bīskaps: Baznīcu un pasaules izlīguma un vienotības spēks”.
Ir svarīgi neaizmirst šo Montini žestu. Pagājušas tikai dažas nedēļas kopš tikšanās Iznikā, senajā Nīkajā, kur kristieši – kopā ar pāvestu Leonu XIV un patriarhu Bartolomeju – svinēja Pirmā ekumeniskā koncila piemiņu. Un laikā, kad Baznīcas raugās uz 2033. gada Jubileju un atgriešanos Jeruzalemē, lai pieminētu mūsu ticības pirmsākumus, ir svarīgi neaizmirst Romas bīskapa misiju kalpot vienotībai.